19 september 2021

Agaath

Agaat is een kleurrijke variant van chalcedoon die behoort tot de halfedelstenen. Agaat is altijd een secundaire afzetting in een holle ruimte binnen het gastgesteente. In principe komt ieder gesteente met een holle ruimte hiervoor in aanmerking. In de praktijk zijn de meeste agaten echter gevormd in oude vulkanische lava. Toen de continenten zich voor het eerst vormden, werden lagen gesmolten lava naar het aardoppervlak geduwd door scheuren in de breukzone via vulkaanuitbarstingen. In de lava bevonden zich bellen gevuld met gassen. Later ontsnapten deze gassen door scheuren toen het stollingsgesteente afkoelde en verhardde. Hierdoor ontstonden er holtes in het gesteente waarin agaten zich konden vormen in de jaren erna. Deze stukken komen uit Salto de Jacul, Rio Grande do Sul Brazilië.


Barnsteen

Barnsteen is geen mineraal, maar een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. De hars is uit de bomen gedropen en daarna versteend. Dit stukje komt uit Oost Nederland. Volgens de geologische tijdschaal uit het Paleogeen tijdperk, ongeveer 40 miljoen jaar oud.


Copal

Copal is een jongere variant van Barnsteen. (Amber) Copal is minder gefossiliseerde Barnsteen, minder uitgehard dan Barnsteen. Copal is jonger dan Barnsteen. Vaak zitten er vele gefossiliseerde insluitsels in de copal. Herkomst van de copal is Madagascar. Volgens de geoglogische tijdschaal is dit stukje 1000 tot 1 miljoen jaar oud.